De Schatkamer
De Schatkamer is weer open!
Op maandag 20 mei 2024 is de schatkamer van de Basiliek van Onze Lieve Vrouw officieel heropend en is weer toegankelijk voor publiek.
Entree prijzen:
Volwassenen – € 5,00
Studenten – € 3,00
Kinderen tot 12 jaar gratis
Openingstijden
Van 7 januari tot en met 31 maart
dinsdag t/m zondag van 12:00 tot 14:30 uur
maandag gesloten.
Van 1 april tot en met 6 januari
dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur, en
zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur
maandag gesloten.
In de schatkamer treft u voorwerpen aan van kerkelijke kunst door de eeuwen heen. Sommige stukken bevinden zich al vele eeuwen in de kerk, zoals een zeer bijzonder byzantijns reliekdoosje uit de 9e eeuw, de intrigerende Vikinghoorn met relieken van apostelen en het “levietenkleed” van St. Lambertus -de voorlaatste bisschop van Maastricht uit de 9e eeuw. Daarnaast zijn er beelden, schilderijen en bijzondere kazuifels, kerkelijk zilver uit de 18e tot de 20ste eeuw en reliekhouders in alle vormen en maten. Een speciale vitrine laat speciale relieken zien van verschillende belangrijke vrouwelijke heiligen; zij genoten speciale verering.
Een charter uit 1325 opgesteld in Avignon en voorzien van vele bisschopszegels, vormt de brug naar de middeleeuwen. In de handgeschreven Latijnse tekst valt te lezen hoe met pelgrimages en gebed verschillende aflaten konden worden verdiend. De rijk geïllustreerde time-line in de eerste ruimte van de schatkamer plaatst verschillende kerkschatten uit de schatkamer in de context van gebeurtenissen in Maastricht.
In de kruisgang waar de schatkamer zich bevindt, wordt aandacht besteed aan Maria-Sterre der Zee. Een groot diorama verbeeldt de geschiedenis van het genadebeeld en laat zien hoe het in de Slevrouwe Basiliek terecht kwam.
Sinds juli 2018 hangt het schilderij van de Droom van Jacob, één van de pronkstukken van de Schatkamer, na een grondige restauratie door het Restauratie Atelier Limburg weer in volle glorie te pronken als blikvanger bij betreden van de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Het betreft hier een olieverfschilderij op hout van een onbekende maker uit de eerste helft van de zestiende eeuw.